חרדה חברתית הינה הפרעה שמאופיינת בחרדה שבאה לידי ביטוי ממצבים חברתיים. ההפרעה גורמת לסובלים ממנה לחוות חרדה בעת מצבים שבהם הם ניצבים במצב חברתי כלשהו. בסיטואציה שכזו, בעל החרדה החברתית צפוי לפתח תסמיני חרדה שעשויים להוביל לגרום לו להימנע ממפגשים חברתיים. ההפרעה עשויה להביא לפגיעה ניכרת בתפקוד יום יומי בתחומי החיים השונים. חושבים שאתם סובלים מחרדה זו? רוצים לדעת פרטים נוספים בנושא? אנו מזמינים אתכם לקרוא את השורות הבאות, בהן תוכלו לקבל את כל הפרטים החשובים בנושא.
מה ההבדל בין חרדה חברתית לביישנות?
יש מי שחושבים שחרדה מסוג זה היא בעצם ביישנות. למען האמת, החרדה יכולה התחיל מביישנות שהתפתחה לאורך השנים והביאה בסופו של דבר להפרעה (אך לעיתים, ההפרעה עשויה להופיע אצל אדם מבוגר שלא היה ביישן באופיו מלכתחילה). חשוב לשים לב להבדל בין השניים. אדם שסובל מחרדה חברתית, עשוי להרגיש מצוקה ניכרת שיכולה לבוא לידי ביטוי לעיתים בהגבלה תפקודית. דבר זה שונה לחלוטין מביישנות שעלולה פשוט לגרום לאדם להרגיש שלא בנוח במקרים מסוימים. יש רמות שונות של חרדה חברתית. יש מי שיסבלו מהחרדה ועדיין יתפקדו ויצאו מהבית, ילכו ללמוד או לעבוד, בזמן שאחרים שסובלים מהחרדה, יעדיפו להתבצע בבית ולהימנע ממפגשים עם אנשים.
הסימפטומים וגורמים לפוביה חברתית
הסימפטומים של חרדה חברתית כוללים קושי בתקשורת ורבלית במהלך מפגשים חברתיים. אדם שסובל מחרדה זו עלול למצוא את עצמו מתקשה להתרכז ולחשוב בצלילות בעת מפגשים עם אנשים. בנוסף לכך, לקראת הצגה מילולית או הופעה בפני אנשים, עשויה לבוא לידי ביטוי הערכת ביצועים עצמית ביקורתית מידי בקרב הסובלים מהחרדה.
ביקורת של הסביבה
אדם שסובל מחרדה חברתית סבור שאנשים אחרים שנמצאים בסביבתו הם ביקורתיים וקפדניים מאוד. אנשים אלו יכולים להיות קרובים או רחוקים אליו, למשל:
מוכר בחנות
נהג אוטובוס
זר ברחוב וכו'
המשמעות של הדבר היא, שאדם שסובל מחרדה חברתית שנמצא בסביבת אנשים, מאמין שהוא נמצא בכל רגע נתון במרכז תשומת הלב הקבוצתית ושכל אדם שנמצא בסביבתו, בוחן אותו באופן מדוקדק.
דרכי ההתמודדות וטיפול
חרדה חברתית ניתנת לטיפול באמצעות אחת או יותר מהדרכים הבאות:
טיפול פסיכולוגי ממוקד בגישה התנהגותית קוגניטיבית
המטופל יכול לבחור אם הוא מעוניין להגיע לטיפול פסיכולוגי אחד אל אחד או בטיפול קבוצתי. ברוב המקרים, מטופלים בוחרים להגיע תחילה לטיפול פרטני ורק לאחר שהם צוברים ביטחון, הם מתעניינים בטיפול הקבוצתי. במהלך טיפול מסוג זה, המטפל מכיר את דפוסי החשיבה החרדתיים של המטופל במטרה לשנות אותם. המטופל לומד במהלך הטיפול, שיטות שונות להרפיה גופנית שמאפשרות לו להתמודד עם הקושי.
טיפול תרופתי
במקרים מסוימים, יש צורך בטיפול תרופתי שמקל את תסמיני החרדה ומאפשר לסובלים ממנה לחוש הקלה משמעותית.יש אפשרות כמובן לבצע שילוב של שתי דרכי הטיפול הללו.